כשרק התחלתי לעבוד עם ענף הכדורגל בישראל, החלטתי לפנות אל פסיכולוגית הספורט של קבוצת ברצלונה על מנת ללמוד ולהבין איך המודל המצליח של המועדון עובד. הפסיכולוגית של הקבוצה היתה נדיבה מאוד ושיתפה עמי מידע רב ובמיוחד התרשמתי מדרך החשיבה שלה.
המודל של ברצלונה מבוסס על שני תחומי התערבות:
1. עבודה עם ההנהלה.
2. עבודה עם הקבוצה.
הנחת היסוד שלה בעבודה עם ההנהלה היא שכאשר הפוליטיקה והאגו מופחתים, בעלי התפקידים במועדון מתפקדים טוב יותר: השחקנים מתמקדים רק בכדורגל. פעם בשבוע, כל חברי ההנהלה ניפגשים עם פסיכולוגית הקבוצה כדי לדון בכל הנושאים העומדים על סדר היום שלהם בפתיחות על מנת לפתור את הקונפליקטים ככל שיהיו. בדרך זו, ההנהלה יכולה להציג את עצמה כאילו משדרת עם השחקנים "על אותו גל" וכתוצאה נוצרת בקבוצה אווירה רגועה ובטוחה יותר. המשתתפים בפגישות אלו הם: חמישה מאמנים, חמישה רופאים, ארבעה פיזיותרפיסטים, שלושה מאמני כושר ושלושה חברים מצוות התקשורות של הקבוצה (PR). במרכז לפסיכולוגיית ספורט, אנו מאמינים ואף פועלים להביא שינוי זה לענף הכדורגל וענפים נוספים בישראל.
הנחת היסוד שלה בעבודה עם הקבוצה היא כי כל חברי הקבוצה יודעים ומבינים את הקשיים אותם הם חווים ומולם הם מתמודדים. אם רק תינתן להם ההזדמנות לכך, הם יכולים גם למצוא פתרונות לבעיות אלו.
בנוסף, הפסיכולוגית נפגשת עם שחקני הקבוצה פעם בשבוע כדי שיוכלו לדבר בגלוי ולפתור בעיות ביחד עם מאמני הקבוצה.
כיום, משתמשים מועדוני ספורט רבים בפסיכולוגיה של הספורט, אולם, כדי שדגם זה יצליח גם בישראל, צריכה לקרות מהפכה גדולה בדרך החשיבה של מועדוני הספורט השונים. יש מעט מאוד יציבות ברמת הניהול של הקבוצות (מלבד, לדוגמא, מכבי חיפה), דבר המשפיע ישירות על השחקנים. בנוסף, ניתן אמון קטן מאוד באינטליגנציית השחקנים כך שלא קיימת מסגרת מתאימה בעזרתה יהיו חלק מתהליך פתרון הבעיות בקבוצה. לבסוף, המאמן צריך להרגיש ביטחון, אמון ונוחות לעבוד עם פסיכולוג ספורט שיהיה מעורב בנושאים הללו.
המודל אינו עבור כדורגל בלבד ועובד עבור ענפי ספורט נוספים: כדורסל, כדור מים, כדור עף, כדור יד ועוד.
נכתב על ידי ד"ר אלן כ"ץ, ספורטדוק - המרכז לפסיכולוגיית ספורט
ספורטדוק - המרכז לפסיכולוגיית ספורט בשיטת ד''ר אלן כ''ץ http://www.sportdoc.co.il/ contact@sportdoc.co.il